De oorsprong van de gebouwen gaat reeds terug tot in de Middeleeuwen. Uit hertogelijke cijnsboeken van 1368-1410 blijkt dat er vooreerst sprake was van een ‘thorsken’ hetgeen in de volksmond later ‘reusels horske’, nog later ‘reusels höske’ genoemd werd.
Uit de eerste kadastrale gegevens blijkt echter dat het huidige gebouw dateert van 1857, gebouwd in opdracht van Philippe S.A.R., Comte de Flandres. De Prins Graaf van Vlaanderen leefde van 1837 tot 1905 en was de jongste zoon uit het tweede huwelijk van de eerste Belgische Koning Leopold I . Het gebouw heeft een typisch Vlaamse baksteenarchitectuur met invloed van de Napoleon III-stijl. Het domein had een oorspronkelijke oppervlakte van 83 ha en werd vermoedelijk gebruikt als jachtdomein.In 1863 werden de gebouwen verkocht en de gronden gedeeltelijk gescheiden.
De functie van de gebouwen is door de jaren verschillende keren veranderd. De nu ontgonnen achteren tegenoverliggende akkers waren destijds uitgestrekte bossen met een meervoudige strook rond de “witte paal”.
Het huis, gelegen langs de weg, was vroeger een dubbele woning : twee café’s met uithangborden volgens de omgeving ‘In het groene Woud’ en ‘In den reizende man’(2). De zandweg was destijds een belangrijke verbindingsweg, namelijk de weg van ’s Hertogenbosch naar Leuven. De reizigers maakten graag gebruik van de in bossen liggende rustplaatsen. Niet alleen de reizigers maar ook veel smokkelaars kenden deze wegen langs de grens. Smokkelen is zeer populair geweest einde 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Van grof pekelzout, gedistilleerde alcohol, suiker, granen en kant, margarine, tabak van België naar Nederland tot roomboter, vee, kaas enz. van Nederland naar België. De stenen kapel langs de weg ter ere van St. Jozef had zelfs een verlaagd ‘vals’ plafond om smokkelwaren te kunnen verbergen en om op die manier de ‘commiezen’ te begluren.
Voorheen zou hier een andere kapel hebben gestaan die in verval was. Monseigneur Simons, leraar van de kinderen van Baron Stanislas de Broqueville van het kasteel te Postel, besloot tijdens zijn wandelingen naar de grens, er een nieuwe kapel te laten bouwen. Tist Willekens gebruikte in 1895 stenen van het kerkhof om de grenskapel opnieuw op te bouwen in neo-gotische stijl.
In 1979 is de huidige eigenaar Johannes Jan van den Borne, alhier geboren, begonnen met de renovatie van de gebouwen, hetgeen vanaf 1984 resulteerde tot het huidige gasthof. Het omheinde domein omvat tevens verscholen achter de hoge taxushagen een privé-kruidentuin naar middeleeuws voorbeeld, aangelegd in 1989, welke voorziet in verse kruiden, eetbare bloemen en kruidenboeketten (tussie-mussies) voor het gasthofrestaurant.
Patricia van den Borne, dochter des huizes, neemt de fakkel over vanaf 15/03/2019 en zal u graag verwelkomen in het gerenoveerde oude jachthuis van de Graaf van Vlaanderen.
Zaterdag vanaf 18u
Zondag van 12u-15u en vanaf 17u
Tel : +32 (0)14 / 67 00 38
info@postelschehofstee.be
Postelsche Hofstee
Reuselseweg 66
2400 Mol-Postel, België